evde tulumba tatlısı nasıl yapılır
Evde tulumba tatlısı nasıl yapılır?
Tavanın içine 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı un, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve bir tutam tuz koyun. Tavayı ocağın büyük gözüne alın ve ocağı açın. Gaz ayar düğmesini tamamen sola çevirin. Tavadaki malzemeleri sürekli karıştırarak bulamaç haline getirin.
Bulamaç koyu hamur kıvamına gelene kadar yaklaşık 3 dakika pişirin ve ocaktan alın. Hamuru iyice soğuttuktan sonra ortasına bir adet yumurta kırın. Ardından hamurla yumurtayı avucunuzun içinde sıka sıka iyice yoğurun. Daha sonra hamuru, yıldız uç takılı plastik sıkma aletinin içine doldurun.
Başka bir tavanın içine iki su bardağı ayçiçek yağı koyun. Tavayı ocağın büyük gözüne yerleştirin ve ocağı açın. Gaz ayar düğmesini tamamen sola çevirin. Yağ ılıyınca, sıkma aletini kullanarak hamuru istediğiniz uzunlukta ve miktarda sıkın ve bıçak yardımıyla keserek yağın içine atın.
Hamurlar tamamen kızarana kadar ocağın ayarını değiştirmeyin. Hamurların alt kısmı 7 ila 8 dakika arasında kızarınca, maşa ile hamurlara dokunarak kızarmamış üst kısımlarını alta çevirin. Yaklaşık 7 ila 8 dakika daha kızartın ve tamamen kızaran hamurları maşa ile soğuk şerbetin içine atın. Kızarmış hamurların şerbette 5 dakika kalması yeterlidir. Süre sonunda tulumba tatlısını şerbetten çıkarın.
Şunu da eklemek isterim: Tulumba hamurları oldukça uysaldır. Kızarmamış tarafını yağa çevirmek için, üstteki tırtıllardan birine bıçak veya maşa ucuyla hafifçe bastırmanız yeterli olacaktır, hemen döneceklerdir.
Bir yumurta ile yapılan tulumba tatlısı, yalnızca bir çay bardağı ölçüsünde şerbet çeker. Kalan şerbeti bir kavanoza koyup ağzını kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Gerektiğinde çıkarıp soğuk olarak kullanabilirsiniz. Kızartma yağını ilk defa kullanacaksanız, yağı kızgın hale gelinceye kadar ısıtın. Ardından soğuttuktan sonra tulumba hamurunuzu kızartın. Çünkü hamur çok düşük yağ ısısında kızarırsa, tulumba tatlınıza çiğ yağ kokusu siner. Ayrıca, kızartma yağı yanmayacağından aynı yağla defalarca tulumba tatlısı yapabilirsiniz. Artan yağınızı kapalı olarak istediğiniz şekilde saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun!