Kayıtlar

lokanta usulü mercimek çorbası

Resim
Lokanta usulü mercimek çorbası, kemik veya et suyu olmadan olmaz. Çorbayı şehir şebeke suyu ile yaparsanız, onun adı anam babam usulü kırmızı mercimek çorbası olur. Bir su bardağı dolusu kırmızı mercimeği bol su ile birkaç kez yıkayıp süzün. Uygun bir tencereye mercimeği, 5 su bardağı et veya kemik suyunu koyun, kısık ateşte kapalı olarak 25 dakika haşlayın. Haşlarken üzerinde biriken köpükleri alın. Bir tavaya istediğiniz miktar tereyağı koyun ve bir kaşık unu tereyağında kokusu çıkana kadar kavurun. Kavurma işleminden sonra tavaya 1 su bardağı çeşme suyu koyun ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı tencereye ekleyin. Tencereyi 5 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın, tuzunu ayarlayın. Afiyet olsun.

koçbaşı nohut nasıl pişirilir

Resim
Koçbaşı nohut nasıl pişirilir: 2 su bardağı dolusu koçbaşı nohutu akşamdan çeşme suyu ile ıslayın. Sabah suyunu değiştirin, ocakta gazını almak için bir taşım kaynatın ve süzün. Islanmış nohut klasik düdüklü tencerede, orta ateşte 30 dakikada pişer. Düdüklüyü ocağın büyük gözü üzerine alın. İçine istediğiniz yağı koyun eritin. Üzerine sıra ile soğan, salça ekleyin orta ısıda kavurun. Peşinden haşladığınız nohutu, 5.5 su baradağı sıcak suyu, bir tatlı kaşığı tuzu ekleyin karıştırın ve düdüklüyü kapatın. Düdüklüden buhar çıkmaya başlayınca düdüğünü indirin. Bir süre sonra düdüklü fışlamaya başladıktan sonra saate bakın. Tam 30 dakika bitiminde düdüklüyü ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Afiyet olsun.

mutfak ölçü kapları

Resim
Basit mutfak ölçü kapları ile yaptığımız yemeklerin malzemelerini ölçüyoruz. Resimde gördüğünüz su bardağı ve çay bardağı standarttır. Üreticiler tarafından olması gereken ölçülerde üretilmiştir. Su bardağının hacmi 200 ml. Çay bardağının hacmi ise 100 ml. dir. Su bardağını silme su ile doldurduğumuzda 200 gram su alır. Çay bardağını silme su ile doldurduğumuzda 100 gr. su alır. Yemek yapımında kullandığımız diğer ürünlerin özgül ağırlıkları farklı olduğundan, her ürünün bardak dolusu ağırlığı farklıdır. Yemek yapımında kullandığımız baharat ve tatlandırıcıları çeşitli kaşıklarla ölçeriz. Yemek kaşığı veya çorba kaşığı, tatlı kaşığı, çay kaşığı bunlar mutfaktaki ölçü almamızı kolaylaştıran araçlardır. Bu kaşıklar da standart ölçülerde imal edilirler. Yani, kaşık üreticileri kafalarına göre bu kaşıkları üretemezler. Bu yüzden standart ölçülerde yapılmış kaşıkların belli ölçüde malzeme alma kapasiteleri vardır.

klasik düdüklü tencere

Resim
Klasik düdüklü tencere: Yemeklerimizin çoğunu düdüklü tencerede yaparız. Mutfağımızda resimlerini gördüğünüz iki tane klasik düdüklü tenceremiz mevcuttur. Aralarında yemek pişirme açısından çok az fark bulunur. Genelde yemekleri aynı sürede pişirirler. Tariflerimizde düdüklü için verdiğimiz yemek tariflerini hangi düdüklüye sahipseniz o düdüklü tencerede yapabilirsiniz. Düdüklü tencerede yapmamanız gereken ise; düdüklüyü susuz, fazla sulu ve yüksek ateşte kapağı kapalı olarak kullanmamanızı tavsiye ederiz. Düdüklüde yemek yaparken gözünüz kulağınız düdüklü tencerede olması gerekir. Özellikle düdüklüde yemek yaparken telofondan uzak durmanızı, aşure buğdayını, yarmayı ve benzeri ürünleri düdüklü tencerede haşlamanızı tavsiye etmeyiz.

etsiz bamya yemeği

Resim
Tencerede etsiz bamya yemeği: 600 gram taze iri bamya, beş çorba kaşığı zeytinyağı, bir tane kuru soğan, bir iri domates, çay kaşığı domates salçası, yarım limon suyu, yeter miktarda karabiber, pul biber, tuz. Bir su bardağı sıcak su. Bamyayı bildiğiniz gibi temizleyin. Tencereye zeytinyağını koyun ısıtın. Üzerine sıra ile soğan, salça, domatesi ekleyin kavurun. Peşinden bamya, baharat, tuz, limon suyunu ekleyin ve karıştırın. Tencereyi fokurdatın, kapağını kapayın, ocağı iyice kısın. Kısık ateşte bamyayı yarım saat pişirin ve ocaktan alın.

ovadan basmati pirinç nasıl pişirilir

Resim
Ovadan basmati pirinç nasıl pişirilir? Bu pilav tarifi deneme yanılma ile yapılan yemekler için bir örnektir. Yemek yapımı sizin için bir hobi ise, bu tarifi güvenle deneyebilirsiniz. Tarifi değiştirmeden uygularsanız; tavuk suyu, haşlanmış nohut, tavuk eti kullanmadan sokak pilavı tadında pilavınızı yapmış olursunuz. Pilav için ambalajı içinde kalan 1.5 su bardağı ovadan basmati pirinç kullandık. Elimizde yeter miktarda pirinç olsaydı iki su bardağı pirinç kullanırdık. 1.5 su bardağı basmati pirinci ılık su ile 30 dakika ıslattık ve süzdük. Teflon tencereye 40 gram tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1.5 tatlı kaşığı tuz, 4.5 su bardağı sıcak su koyduk. Tencereyi ocağın en büyük gözüne bıraktık. Yüksek ateşte su kaynamaya başlayınca süzdüğümüz pirinci tencereye ekledik ve hafifce karıştırdık. Tencere fokurdamaya başlayınca tencere kapağını 1-2 mm. aralık bırakarak kapadık ve ocağı tamamen kıstık. Peşinden saate baktık ve tenceredeki pirinci 27 dakika pişirdik. Süre bitiminde aralıklı

basmati pirinç pilavı

Resim
Basmati pirinç pilavı tarifi: Tarifte kullandığımız basmati pirinci ovadan basmati pirinç adı ile satılan A 101 marketten aldık. Pirincin ambalajında yazan tarife uyarsanız yaptığınız pilav çok kuru olur. Tarifimize uyarsanız yaptığınız pilavda fazla kusur olmaz. Zaman içerisinde pirinci kullandıkça mükemmel denecek kalitede pilavınızı yaparsınız. Bir su bardağı pirinci ılık su içinde yarım saat ıslatın. Süre bitiminde pirincin berrak suyu çıkana kadar yıkayın ve süzün. Teflon tencereye istediğiniz miktarda tereyağı veya sıvı yağ koyun. Ya da her ikisini karıştırın koyun. Orta ateşte pirinci 3-5 dakika kavurun. Peşinden tencereye 2.5 su bardağı sıcak su, 1 tatlı tuz ekleyin ve hafif karıştırın. Ateşi yükseltin pirinç kaynamaya başlayınca, kapağı kapayın. Ocağı tamamen kısın ve pirinç suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Pirinç suyunu çekince 15-20 dakika dinlendirin, karıştırın ve servis edin.