Kayıtlar

düdüklüde ördek nasıl haşlanır

Resim
Düdüklüde ördek nasıl haşlanır? 2 kilo 100 gram Pekin ördeğini klasik düdüklü tencerede 3.5 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz ile ocağın büyük gözünde orta ateşte 30 dakika haşladık ve ocaktan aldık. Ördek tam istediğimiz tat ve lezzete pişti. Ördeğin haşlama suyu üzerinde toplanan ördek yağını topladık ve bir kaseye koyduk. Tam 250 gram ördek yağı çıktı. Ördeğin haşlama suyunu ölçtük, 950 gram (4.5 su bardağından biraz fazla) ördek suyu çıktı. Ördeği düdüklü tencerede haşlarken kafamıza göre haşlamadık. Ördeği belirli kurallar çerçevesine bağlı kalarak haşladık. Sonuç olarak Pekin ördeği ağırlığına göre klasik düdüklü tencerede marketten alınan tavuk gibi pişiyor. Ördeği parçalayarak pişirdiğimizi belirtelim.

ekşi maya tarifi

Resim
Ekşi maya tarifi, fazla malzeme israf etmeden evde nasıl yapılır? Biz evimizde ihtiyaç duyduğumuzda ekşi mayamızı tam buğday unu ve içme suyu ile yaparız. Bu konuda epey deneyimliyiz. Çünkü, sağlıklı beslenme adına evimizde ekşi mayalı tam buğday ekmeği tüketilir. Ekşi mayayı kurmak için, bir çay bardağı tam buğday unu ile yarım çay bardağı içme suyunu bir plastik kap içinde karıştır ve 3 gün boyunca ılık bir yerde kabarcıklar oluşturmasını bekleriz.  Üç gün içinde  mayada kabarcıklar oluşmuşsa; kurduğumuz mayadan bir ölçü ekşi maya alır, iki ölçü un ve iki ölçü içme suyu ile mayayı besleriz. Ekşi maya içerisinde kabarcıklar yok olduğunda mayanın besleme vaktinin geldiği anlaşılır ve bir ölçü ekşi maya, iki ölçü un ve iki ölçü içme suyu ile mayayı tekrar besleriz. Gördüğünüz ekşi maya iki günlüktür. Bu yazı için hazırlandı, zamanla bu ekşi mayadan söz edeceğiz.

patatesli kuzu incik yemeği

Resim
Tencerede patatesli kuzu incik yemeği tarifi: 2 adet kuzu incik (850 gr.) 4 adet küçük boy soğan, bir tane iri patates, iki orta boy rendelenmiş domates, 3 çorba kaşığı sıvı yağ, 1.5 tatlı kaşığı tuz ve 5 su bardağı sıcak su. Bu yemek ocağın büyük gözünde, kısık ateşte 2.5 saatte pişti ve yumuşacık oldu. Tencereyi ocağın büyük gözüne koyduk ve yağ içinde incikleri orta ateşte mühürledik. Peşinden 5 su bardağı sıcak suyu ve tuzu ekledik. Yüksek ateşte tencereyi 1-2 dakika fokurdattıktan sonra, üzerinde biriken köpüğü topladık ve attık. Peşinden tencereyi kapadık ve ocağı tamamen kıstık. Kısık ateşte incikleri 1.5 saat kendi halinde pişmeye bıraktık. Süre bitiminde soğan ve patatesleri ekledikten sonra yemeği 1 saat süre ile kısıkta tekrar pişirdik ve ocaktan aldık.

tahin pekmez karışımı nasıl ayarlanır

Resim
Tahin pekmez karışımı nasıl ayarlanır? Tahin pekmez karışım oranını her insan farklı verir. Tarifi verilen tahin pekmez tatlısının tek doğru karışım miktarı yoktur. Tatlıyı yiyen kişinin damak zevkine göre, tahin pekmez karışım ölçüsü mutlaka değişecektir. Kimi tatlının fazla tatlı olmasını, kimisi ise orta kararı tercih eder. Tahin pekmez karışımında kişiye özel doğru karışımı bulmak için; yapılması gereken tek yol, ihtiyaç ölçüsündeki tatlı için göz kararı bir kaseye önce tahini koymaktır. Tahinin üzerine azar azar pekmez eklenerek karıştırılır ve tadına bakılır. Ta ki, beklenen tat tahin pekmez karışımında yakalanıncaya kadar tahine pekmez eklemesi devam eder. Tat yakalandığında üzerine kavrulmuş susam yakışır.

ekşi maya nasıl saklanır

Resim
Ekşi maya nasıl saklanır? Internette anlatılanlar gibi ekşi maya saklanamaz. Ekşi mayanın tek saklama yöntemi, buzdolabında haftada bir yemleyerek saklamaktır. Derindondurucuda veya ekşi mayayı kurutarak saklamak külliyen yalandır demiyeceğiz, belki bir gün bir yolu bulunura kapı aralayacağız.  Bu kapıyı araladık, ekşi mayayı kuruttuk ve kavanozda sakladık. Bir ay bekledikten sonra kuruttuğumuz ekşi mayayı kullanarak 12 saat içinde ön maya hazırladık. Ön mayayı kullanarak hamur yoğurduk ve ekşi mayalı ekmek yaptık. Sonuç olarak ekşi maya kurutularak saklanabiliyor, güvenle deneyebilirsiniz. Biz ekşi mayayı buzdolabında zorunlu hallerde 15 günde bir mayalarız. Bu sebeple iki kez ekşi mayayı geç yemlemekten öldürdük ve sebebini de bulamadık. Mayayı iki hafta sonrası yemlemek durumunda kalırsanız; mayanın yüzeyine bakın, yüzeyinde gri tabaka görüyorsanız korkmayın. Eğer mayanın yüzeyinde pembe renk tabaka görüyorsanız mayayı atın. Maalesef mayanız ölmüş, başınız sağ olsun.

köy-tav tavuk haşlama nasıl yapılır

Resim
Köy-tav tavuk haşlama nasıl yapılır? Köy tavuğu tadında tavuk haşlama yapmak için, köy tavuğu kalitesinde tavuk gerekir. Bu tavuğun yolu da Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi kampüsünden geçer. Uzatmıyalım; yaşadığınız yerde Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi Marketi bulunuyorsa köy tavuğu kalitesinde dondurulmuş olarak marketten tavuğu alabilirsiniz. Biz söz konusu marketten 1320 gr. ağırlığında donmuş tavuğu aldık, buzdolabı içinde çözdürdük. Peşinden gerektiği gibi uygun parçalara ayırdık, yıkadık ve süzdük. Tavuk güzel olursa, anam babam usulü pişirmek gerekir. Biz de öyle yaptık, düdüklü yerine tencerede tavuğu haşladık. Çelik tencereye tavuk parçalarını dizdik, üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 2.5 su bardağı (500 ml.) içme suyu ekledik, tencereyi ocağın büyük gözüne oturttuk ve ocağı yüksek ısıda yaktık.  Tencere fokurdamaya başlayınca üzerinde biriken köpük ve kefleri aldıtan sonra kapağı kapadık. Peşinden ocağı tamamen kıstık. Kısık ateşte tavuk parçalarını 1.5 saat haşladık. ...

tencerede patlıcan musakka

Resim
Tencerede patlıcan musakka nasıl yapılır? 1 kilo patlıcan, 300 gr. dana kıyması,2-3 adet domates, 2-3 adet sivri biber, 1 adet kapya biberi, bir iri kuru soğan, 1 su bardağı (200 ml.) sıcak su, 3 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 3 çay kaşığı tuz, birer çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon ve kızartma yağı. Verdiğimiz malzemeleri kafanıza göre doğrayın. Domatesi, patlıcanı soyun. Patlıcanı orta irilikte, domatesi yemeklik doğrayın. Patlıcanları hafif pembeleşene kadar kızartın, bir tencereye alın ve üzerine 1 çay kaşığı tuz ekin. Verdiğimiz malzemeleri 3 çorba kaşığı sıvı yağ içinde sıra ile kıyma, soğan, sarımsak, sivri biber, kapya biberi, salça ve domatesi kavurun. Üzerine bir bardak su, baharatları, iki çay kaşığı tuz ekleyin fokurdatın, kapayın ve ocağın kısık ateşinde 30 dakika pişirin. Süre bitiminde patlıcanların üzerine yayın. Patlıcanları 5 dakika kısıkta pişirin ve ocaktan alın.